Datering

Vue de l'Ecluse d'Amstel regardant par le dehors d'Amsterdam

Opticaprent, voorstellend een gezicht op de Amstel.

Uitgebreide beschrijving

Opticaprent, voorstellend een gezicht op de Amstel. Links een weg waarop twee mannen te paard op de voorgrond en een aantal wandelaars verder naar achteren. De rechterhelft grotendeels de Amstel voorstellend, met aangemeerde schepen, roeiboten, twee zeilschepen op de achtergrond en op de voorgrond een jacht dat geroeid wordt en een boot die voortgeboomd wordt. Op de horizon een groot aantal windmolens. Aan de rechter zijkant een weg met wandelaars. Titel: boven de voorstelling op de plaat in spiegelschrift: VUE DE L'ECLUSE D'AMSTEL; onder de voorstelling op de plaat de volledige titel.; Impressum: m.o. op de plaat: A Paris chez Basset rue S. Jacques a Se. Genevieve.

Identificatie
Titel
Vue de l'Ecluse d'Amstel regardant par le dehors d'Amsterdam
Objectnummer
001110
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
41.0 cm
Hoogte
21.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden