Datering

Vue Perspectieve de la nouvelle Eglise Lutherienne et la Tour des Haringpakkers à Amsterdam.

Opticaprent van Amsterdam, voorstellende een gezicht op de gracht waaraan links de Lutherse kerk ligt. Aan de kade liggen links een groot aantal schepen afgemeerd

Uitgebreide beschrijving

Opticaprent, voorstellende een gezicht op de gracht waaraan links de Lutherse kerk ligt. Aan de kade liggen links een groot aantal schepen afgemeerd, rechts ligt een slechts een, groter schip afgemeerd. Zowel links als rechts zijn langs de kade bomen weergegeven, links steekt alleen de koepel van de Lutherse kerk en de bovenste helft van de Haringpakkerstoren boven de bomenrij uit.; Titel: m.b. in spiegelbeeld: NOUVELLE EGLISE LUTHERIENNE; m.o. de volledige titel.; Impressum: m.o. onder de titel: A Paris chez Basset rue S. Jacques; r.b. : no. 10.

Identificatie
Titel
Vue Perspectieve de la nouvelle Eglise Lutherienne et la Tour des Haringpakkers à Amsterdam.
Objectnummer
001112
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
38.4 cm
Hoogte
24.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden