Datering
Vervaardiger Georg Braun

Herderwijck

Gezicht op Harderwijk vanaf het water. Op de voorgrond is in het water de tekst 'DE SVER ZEE' toegevoegd.

Uitgebreide beschrijving

Vgl. inv.nr. 001152; de pendant van deze prent met de stad vanaf de landzijde. Gezicht op Harderwijk vanaf het water. Op de voorgrond water met twee steigers met afgemeerde en voor anker liggende schepen. Aan het water de stadsmuur met daar bovenuit stekend de daken van huizen en de torens van kerken en andere gebouwen. De torens zijn voorzien van bijschriften met de namen van de gebouwen. Op de voorgrond is in het water de tekst 'DE SVER ZEE' toegevoegd.; Versozijde: tekst, met paginanr. 29.; Titel: m.b. in de voorstelling.

Identificatie
Titel
Herderwijck
Objectnummer
001151
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
45.5 cm
Hoogte
17.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Georg Braun (geograaf)
 2. Frans Hogenberg (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 december 1947
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Harderwijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
graveur (prentmaker)

Georg Braun

Keulen,
Lees meer
RKD

Trefwoorden