Datering
Vervaardiger Jan Peeters

Medenblick

Gezicht op de stad Medemblik vanuit zee.

Gezicht op de stad Medemblik vanuit zee. Opvallend zijn de paalweringen. Kasteel Radbout links, rechts ernaast de kerk. Op de voorgrond een koopvaardijschip. Middenboven het stadswapen met op wimpel eronder de naam MEDENBLICK. Onder binnen de moet de signaturen van Johannes Peeter en Casper Bouttats. Onder in boekdruk een beschrijving van de stad in de Nederlandse en Franse taal.

Identificatie
Titel
Medenblick
Objectnummer
001226
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
25.0 cm
Hoogte
14.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Peeters (tekenaar)
 2. Gaspar Bouttats (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 september 1948
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Medemblik
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, kunsthandelaar

Jan Peeters (I)

Antwerpen, – 12 juni 1678
Lees meer
RKD

Trefwoorden