Datering
Vervaardiger

Enckhusen

Gezicht op Enkhuizen vanaf het water

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op Enkhuizen vanaf het water met op de voorgrond twee staande figuren. Links voor een staande man, met onderlijf bedekt met schubben en een staart bedekt met schubben. In de linkerhand houdt hij een schepnet. Bij deze man het opschrift 'Glaucus'. Rechts voor een staande vrouw, met handschoenen aan de handen en gekleed in een jak, een nauw sluitende broek en laarzen. Bij deze vrouw het opschrift 'Hermaphroditus'. Daar achter water met zeilende schepen, bij één van de schepen de rook van een afgevuurd kanon. Daar achter de havens aan de buitenzijde van de stad. De stad wordt gekenmerkt door vier gebouwen met torens.; Imp.: in de marge: r.b.: 12.Uit: Der auf Ordre und Kosten seines Kaÿsers, reisende Chineser, was er von dem Zustand und denen Begebenheiten der Welt, sonderlich aber derer Europa¨ischen Lande, dem Beherrscher des Chinesischen Reichs, vor Bericht erstattet / [von Herophile, Val du Prez und Roxas]. - Leipzig : bey denen Co¨rnerischen Erben, unter Joh. Schwabens Haus, 1724.Bruine vlekken over het hele oppervalk; verstevigd met Japans papier.

Identificatie
Titel
Enckhusen
Objectnummer
B000714
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
20.6 cm
Hoogte
17.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 11 juli 1952
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden