Datering
Vervaardiger Jan de Beijer

Zaandam, uit de Zaan na den dam te zien

Gezicht op Zaandam vanaf het water

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op Zaandam vanaf het water. Op de voorgrond water met enkele schepen. Rechts voor een deel van een huis met een koepel, met er voor steigers [?]. Op de achtergrond de stad, met links een kerk die boven de daken van huizen uitsteekt. Rechts van het midden is de huizenrij onderbroken voor een dam of sluis, met daar bij een seinpaal.; Imp.: in de marge: l.o.: De Beyer del.; r.o.: A. Radigues Scuulp.; m.o.: te Amsterdam by P. Fouquet Junior.

Identificatie
Titel
Zaandam, uit de Zaan na den dam te zien
Objectnummer
007208
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
33.9 cm
Hoogte
21.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan de Beijer (tekenaar)
 2. Antoine Radigues (graveur)
 3. Pieter Fouquet (uitgever)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 januari 1962
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Zaandam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
schilder, tekenaar, aquarellist

Jan de Beijer

Aarau, – Emmerik, 15 februari 1780
Lees meer
RKD

Trefwoorden