Datering
Maker Onbekend

Roerkop versierd met houtsnijwerk in de vorm van een een pauw.

Roerkop. De kop is juist onder de beide klampen, waar gewoonlijk de helmstok op rust, afgezaagd. De kop is aan weerszijden voorzien van snijwerk in de vorm van een pauw met een tak in zijn mond. Over de kop een metalen strip. De Pauw is goudkleirig geverfd tegen een rode achtergrond. De tak is groen. De rest van de kop is donkerblau wen voorzien van schilderwerk in bloemmotieven. De beschildering is niet origineel en pas aangebracht na het verzagen van het roer.
De roerkop is afkomstig van de familie Lantinga te IJlst. Otte Lolkes Lantinga (1815-1901) kwam als jongeman in opleiding bij de werf van Cornelis Luitzen Nijdam. In 1848 koopt Otte de werf van de familie Nijdam. Otte's oudste zoon, Lolke Lantinga (1844-1923) komt bij zijn vader in dienst en neemt in 1876 de werf over. De derde genereatie Lantinga op de werf wordt gevormd door Feike Lantinga (1882-1960). Deze nam in 1918 de zaak over van zijn vader Lolke. Tot 1959 was de werf gevestigd op Uilenburg. Daarna werd het bedrijf beëindigd.
Literatuur: - F. Boschma 'De scheepswerf Lantinga te IJlst' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1981, pp. 45-65

Identificatie
Titel
Roerkop versierd met houtsnijwerk in de vorm van een een pauw.
Objectnummer
FSM-2013-005
Objecttype
  • Roerklikken
    Vorm van scheepssier. Los sierstuk, op de bovenzijde van het roer bij diverse zeilschepen. (De Binnenvaart)
  • Roerkoppen
    Bovenkant of kop van de roerkoning waarin of waarover de helmstok zit. (MARDOC)
Over
Onderwerpen
  • Pauwen
  • Scheepsbouw
    De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
7 cm
Hoogte
21 cm
Lengte
66.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden