Datering
Maker

Roerkop Flora

Deze roerkop verbeeld Flora, de godin van de bloemen uit de Klassieke Oudheid. De vrouw draagt een bloemenkrans van rozen of een rozenhoed in het haar.. Ze heeft oorbellen en draagt een ketting met daaraan een medaillon. Roerkoppen kwamen voor op hektjalken, wijd- en smalschepen, smakken en galjoten.

Roerkop in de vorm van een vrouwenhoofd. Een zogenaamde flora. In het haar een bloemenkrans en twee haarlokken tot haar schouder. Een strik op haar achterhoofd. Zij draagt oorbellen en een ronde halsketting met een medaillon. De borsten zijn ontbloot. De onderrand wordt gevormd door kleding. Meerkleurig beschilderd, verweerd. In onderzijde rond gat.

Identificatie
Titel
Roerkop Flora
Objectnummer
008102
Objectcategorie
Scheepsonderdelen
Objecttype
  • roerkop
    Bovenkant of kop van de roerkoning waarin of waarover de helmstok zit. (MARDOC)
Over
Onderwerpen
  • Scheepssier
    Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
26.0 cm
Lengte
24.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 januari 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae