Datering
Maker Ted Noten

Parfum wolk

Vroeger was reukwater kostbaar, alleen rijke en welgestelde dames konden zich mengsels van lavendel, rozen of jasmijn permitteren. De dames droegen het water bij zich in een rijk bewerkt, zilveren lodereindoosje. ‘Loderein’ is de verbastering van het Franse l’eau de la reine (water van de koningin). In een lodereindoosjes zit een sponsje of watje met reukwater, waarmee je op de huid dept. Reukwater werd ook gebruikt om menselijke geurtjes te camoufleren. In 2014 creëerde Atelier Ted Noten een geurstation hier in het buitenmuseum. Bezoekers konden aan de buitenkant van het pand bijzondere geuren opsnuiven en in het pand hing een wolk gemaakt van kunststof en bekleed met bladaluminium. Op een whiteboard-wolk hiernaast konden bezoekers reageren op de vraag: ‘Hoe ruikt storm volgens jou?’. Aan de hand van de antwoorden ontwikkelde parfummaakster Tanja Deurloo een parfum dat geurakkoorden bevat als ‘zilte zee’, ‘elektrisch’ en ‘striemend op de huid’.

Gedetailleerde beschrijving

Zilverkleurige parfum wolk van kunststof. Atelier Ted Noten heeft in 2014 in het kader van het thema "Tijd" aan het zintuig ‘geur’ verbonden en heeft het Geurstation ontworpen. Ted Noten: “Door het hele buitenmuseum heen zijn historische geuren te ruiken, maar wij willen een verbinding leggen naar huidige generaties. Daarom hebben we verschillende onderwerpen gekozen en bij elk onderwerp drie generaties geur gemaakt. Bij het onderwerp ‘transport’ ruik je bijvoorbeeld een paard en wagen, kerosine en ‘moondust’. Wij verwachten dat dit leidt tot verhalen over en weer van de verschillende generaties bezoekers.”

Identificatie
Titel
Parfum wolk
Objectnummer
024814
Objectcategorie
Installaties en performances
Objecttype
  • kunstvoorwerp
    Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
150 cm
Hoogte
70 cm
Lengte
80 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Ted Noten (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • polyurethaan
    Polyurethaan (pur) is een belangrijke familie polymeren, die veel toepassingen kent, zo wordt het onder meer gebruikt als kunstmatig alternatief voor leder. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 20 oktober 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –