Datering
Vervaardiger Hella Jongerius

Kom

Voor de NON-Temporary collectie 2005 werd Hella Jongerius gevraagd te reageren op één van de belangrijkste producten uit de bedrijfsgeschiedenis van KoninklijkeTichelaar: majolica schotels. Deze schotels werden in grote aantalen geproduceerd tussen 1700 en 1890. Het waren grof gedecoreerde producten, bedoeld voor dagelijks gebruik. Uit kostenoverwegingen was de achterzijde van deze schotels over het algemeen bedekt met een goedkope transparante loodglazuur, terwijl de voorzijde was bedekt met tinglazuur, met daarop een eenvoudige beschildering. Verder werd en wordt de glazuur aangebracht door de stukken te dompelen. Hella Jongerius heeft in haar ontwerp de overgang van transparant naar wit prominent naar voren gehaald. Verder heeft zij de producten niet geheel, maar gedeeltelijk laten dompelen, waardoor een scheiding aan de eenvoudige decoratie wordt toegevoegd. Het resultaat is een bijzonder aantrekkelijke serie producten, waarin zeer zorgvuldig de historie en het ambacht eigentijds worden vormgegeven.

Kom, middelmaat, van aardewerk. Wit geglazuurd en met de hand in zwart gedecoreerd. Een derde deel is ongeglazuurd en daardoor crème van kleur.

Identificatie
Titel
Kom
Objectnummer
B001667
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • kom
    Een kom is stuk keuken- en tafelservies waar uiteenlopende dingen in worden opgediend of uit gegeten, zoals soep, muesli, pap, salade of rijst. Er zijn veel verschillende soorten en maten kommen, maar ze hebben altijd een opstaande rand, verder dan een soepbord, zodat ze geschikt zijn om vloeistoffen in te doen. Meestal zijn kommen van aardewerk, glas, porselein of plastic gemaakt.(Wikipedia)
  • kunstvoorwerp
    Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Reflectiecollectie
Werk
Hoogte
8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Hella Jongerius (ontwerper)
  2. Koninklijke Tichelaar Makkum ()
Datering
Materiaal
  • keramisch product
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 7 februari 2008
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Makkum
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –