Datering
Vervaardiger Hella Jongerius

Beker duimafdruk

Een beker uit de serie Meesterschap uit Makkum. Koninklijke Tichelaar Makkum vroeg vijf bekende ontwerpers een set porseleinen bekers te decoreren. De duimafdrukken zijn van Hella Jongerius. Met een duimafdruk van Tichelaar-directeur Jan Tichelaar en een afdruk van een van haar eigen duimen op twee melkbekers symboliseert Jongerius haar bijzondere band met het bedrijf. “De handen staan ook voor het hoofd - de duimen zijn symbolen voor een groter gedachtegoed.” Bron: http://selectie.nrc.nl/home.php

Beker met duimafdruk van Hella Jongerius in blauw, daaronder HJ 2009 geschilderd.

Identificatie
Titel
Beker duimafdruk
Objectnummer
023872
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kop (drinkgerei)
  Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
 • beker (drinkgerei)
  Een cilindervormig voorwerp waaruit je kunt drinken.Een beker kan een trofee zijn ivm een wedstrijd.
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Hoogte
10 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hella Jongerius (ontwerper)
 2. Koninklijke Tichelaar Makkum
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
 • transferdruk
  Proces van het versieren van keramiek met gegraveerde ontwerpen die eerst zijn afgedrukt op papier of ander materiaal met behulp van een speciale keramische inkt en vaak doormiddel van verhitting. Het proces werd rond 1750 in Engeland uitgevonden. Het papier wordt tegen het oppervlak van de keramiek, email of glas gedrukt en het ontwerp wordt zo overgedragen. De werkwijze wordt ook gebruikt voor email en glas. (AAT)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 14 mei 2009
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Makkum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
ontwerper, meubelontwerper, textielontwerper

Hella Jongerius

Vleuten-De Meern, 30 mei 1963
Lees meer
RKD

Trefwoorden