Datering
Vervaardiger Irma Boom

Beker groene cirkel

Een beker uit de serie Meesterschap uit Makkum. Koninklijke Tichelaar Makkum vroeg vijf bekende ontwerpers een set porseleinen bekers te decoreren. De handbeschilderde melkbekers van Irma Boom zijn een ode aan de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly en aan het ambacht van de schilders van Koninklijke Tichelaar.

Beker met tekens van de jaarcode, de productcode en de initialen van de schilder in een handgeschilderde groene cirkel, JS Ck AB 10 20, naast een cirkel met het bedrijfslogo.

Identificatie
Titel
Beker groene cirkel
Objectnummer
023874
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • kop (drinkgerei)
    Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
  • beker (drinkgerei)
    Een cilindervormig voorwerp waaruit je kunt drinken.
Over
Trefwoorden
  • Reflectiecollectie
Werk
Hoogte
10 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Irma Boom (ontwerper)
  2. Koninklijke Tichelaar Makkum ()
Datering
Materiaal
  • porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 14 mei 2009
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Makkum
  • Makkum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –