Datering
Vervaardiger onbekend

Jurk

Het daagse jurkje was vroeger veelal gemaakt van het zogenaamde jakjesgoed, (waar de vrouwenjakken van gemaakt worden). Rond 1940 werd veelal niet al te licht gekleurde wollen, katoenen of kunstzijden stoffen gebruikt. Deze stoffen zijn veelal effen, geruit of skotsich, of gestreept met enig bloemmotief. Het jurkje werd gedragen door kinderen (zowel jongens als meisjes), van een half tot drie jaar.

Uitgebreide beschrijving

Van rode wollen stof, wijd rokje is fijn gerimpeld aan het lijfje gezet, de "bessel" op het rokje wordt geaccentueerd door een zwart fluwelen bandje, het lijfje sluit aan de achterzijde met haken en ogen, de ronde halsuitsnijding met een wit kantje afgewerkt, de mouwtjes zijn geplooid en versierd met reepjes zwart fluweel en gouddraad, het lijfje de mouwtjes en de onderzijde van de rok zijn gevoerd met grijs linnen.

Identificatie
Titel
Jurk
Objectnummer
008201
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • japon
  Eén- of meerdelige bovenkleding voor vrouwen en kinderen bestaande uit een lijfje en een rok.
Werk
Breedte
51.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 maart 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden