Datering
Vervaardiger onbekend

Jurk

Het jurkje "kleedje" genoemd, is ontleend aan de 19e eeuwse stadsmode. Er worden de nodige onderrokken onder gedragen, waarvan een genaaid is aan een mouwloos bovenstuk om het geheel beter op zijn plaats te houden. Jonge meisjes hebben nog niet veel heupen. Oorspronkelijk nam men in de 19e eeuw stoffen die bij de modedracht hoorden, met vrij grote bloempatronen of ruiten, in de 20e eeuw verschenen pasteltinten. Rond W.O.II had men een voorkeur voor zeegroen, blauw en grijs bij de "mie annemensplechtigheid". In de winter droegen de kinderen vooral rood en bruin, door de week droeg men katoenen stoffen met een streepje of werkje erin geweven.; Het kleedje werd door het meisje gedragen van haar 3e tot haar 10e jaar en is de overgang van de kinder- naar de volwassen dracht. Bij dit jurkje droeg het meisje een kralensnoer.

Uitgebreide beschrijving

Communiepakje, bestaande uit: 7388 - jurk 7389 - bontje 7390 - hul; Rose-rode stof, bovenlijfje, mouwen en onderzijde van de rok gevoerd met katoen, lijfje sluit aan de voorzijde met haken en ogen, bovenop zijn knoopjes genaaid, twee figuurnaden in de voorpanden, ronde halsuitsnijding belegd met een kantje, het rokje is middenachter zeer fijn gerimpeld aan het lijfje gezet, aan de voorzijde is de rok glad aangezet, de overige ruimte in grotere plooien, aan de onderzijde van het rokje is de "bessel" aangebracht welke uitgelegd kan worden bij sterke groei, de bessel wordt geaccentueerd door een zwart fluwelen band, aan de onderzijde is het rokje omgeboord met een zwart katoenen keperbandje, rechte lange mouwen waarop pouletten zijn aangebracht, langs de pols een geplooid kantje.

Identificatie
Titel
Jurk
Objectnummer
007388
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • japon
  Eén- of meerdelige bovenkleding voor vrouwen en kinderen bestaande uit een lijfje en een rok.
Werk
Breedte
33 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • fluweel
  Fluweel is een poolweefsel dat wordt gemaakt door ronde stokjes onder de ketting te plaatsen tijdens het weven. Hierdoor ontstaan lussen die kunnen worden doorgeknipt/gesneden om de pool te maken of als lusjes worden gelaten. De pool heeft een luxe, pelsachtig uiterlijk. Er zijn vele soorten fluweel.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 3 september 1962
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden