Datering

Knopstoel beschilderd met landschappen

Knopstoel met biezen zitting. De stoel vormt een typisch voorbeeld van de herleving van de Zaanse meubelschilderkunst vanaf 1875. De witte fond is kenmerkend voor die periode, evenals het beschilderen van stoelen, wat in de 17de- en 18de eeuw niet gebeurde

Gedetailleerde beschrijving

Knopstoel met biezen zitting en iets naar achter buigende, hoge rugleuning. De poten hebben onderaan voetklossen en de rugleuning is bekroond met vaasjes. Onder de zitting twee gedraaide balustervormige voorsporten en twee gedraaide, ronde sporten achter en aan de zijkanten. De onderste zijsporten vormen samen met een gedraaide balustervormige sport een dubbel T-vormig kruis. De rugleuning bestaat uit vier boogvormige sporten waarboven een brede geschulpte sport. Beschildering: De stoel heeft een witte ondergrond. De voor-en achterpoten, de sporten onder de zitting en de achterkant van de rugsporten zijn beschilderd met een onregelmatig patroon van bladrankjes in bruin aangevuld met stervormige bloemen in blauw en rood en blaadjes in okergeel. De gedraaide geledingen van de poten en sporten zijn groen geverfd. De rugsporten zijn alle vijf geheel gevuld met een landschap. Van onder naar boven een rivierlandgezicht met molen, een meer met zeilende schepen, een riviergezicht met molen, een weidelandschap met koeien en op de bovenste sport een ijstafereel met schaatsers en een koek-en-zopie. De stoel vertoont treffende overeenkomsten met de driehoekige stoel inv.nr. 159.

Identificatie
Titel
Knopstoel beschilderd met landschappen
Objectnummer
004446
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • knopstoel
    Een knopstoel is een stoel waarvan de rugstijlen zijn voorzien van gedraaide knoppen. (Wikipedia)
  • beschilderd meubilair
Werk
Breedte
51.5 cm
Hoogte
111.5 cm
Diepte
40.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • bies (riet)
    Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Draaien (draaibank)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 augustus 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zaanstreek
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen