Datering
Vervaardiger C.L. de Vreeze

Knopstoel

Knopstoel met biezen zitting en rechte rugleuning beschilderd met bloemmotieven.

Uitgebreide beschrijving

Knopstoel met biezen zitting en rechte rugleuning. De poten hebben onderaan voetklossen en de rugleuning is bekroond met knoppen. Onder de zitting aan de voorkant, beide zijkanten en aan de achterkant drie gedraaide ronde sporten. De rugleuning bestaat uit vijf boogvormige sporten die naar boven toe steeds breder worden.Beschildering: De stoel heeft een lakrode ondergrond. De voor- en achterpoten zijn beschilderd met bloemslingers aan ringen en strikken. De voorsporten met een stervormige bloem in wit. De sporten die de rugleuning vormen zijn beschilderd bloemen en voorzien van een witte contourlijn die ook op de poten van de stoel terugkomt. De voetklossen, knoppen bovenaan de rugleuning en de afronding bovenaan de voorpoten zijn imitatie-schilpad beschilderd.

Identificatie
Titel
Knopstoel
Objectnummer
020625
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • knopstoel
    Een knopstoel is een stoel waarvan de rugstijlen zijn voorzien van gedraaide knoppen. (Wikipedia)
  • beschilderd meubilair
Werk
Breedte
45.5 cm
Hoogte
90.0 cm
Diepte
35.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. C.L. de Vreeze (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • riet
    Riet is een plant die tot de grassenfamilie behoort, kan 1-3 m hoog worden. In waterrijke gebieden is de plant prominent aanwezig. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De plant bloeit van juli tot oktober met een 15-40 cm lange, sterk vertakte, purperkleurige of bruinachtige pluim, die rechtop staat of later aan de top kan gaan overhangen. De plant groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoete tot brakke grond, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden. Nadat de rietsnijder het materiaal heeft geoogst en verwerkt, kan de rietdekker het verwerken als dakbedekking.
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Draaien (draaibank)
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 19 februari 1987
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Bussum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –