Datering
Vervaardiger Mattias Withoos

Visserijbedrijf te Hoorn

Dit schilderij toont een stilleven van vissen, vismanden en vistuig. Op de achtergrond is het druk bevaren Hoornse Hop afgebeeld met aan de horizon de kertorens van onder meer Schellinkhout ten noorden van Hoorn. Juist deze ongewone combinatie van een stilleven met een gedetailleerd havengezicht, maakt dit schilderij zeer bijzonder. Op de voorgrond liggen voornamelijk zoutwatervissen zoals rog, bot, kabeljauw, tarbot en haring. In de haven laten twee visserschepen (togenaars) de zeilen drogen. Er vaart een schuitje waarin een grote botmand wordt vervoerd. Aan de wal hangt aan een driepoot een taanketel waarin de vissers hun netten tanen. Vrouwen spoelen vanaf een vlotje hun was in het havenwater.

Uitgebreide beschrijving

In de voorgrond is een stilleven van zoutwatervissen en diverse visserijattributen. Links ligt een vismand met verschillende voorwerpen in de achtergrond zijn enkele figuren bezig een vuur te stoken onder een ketel. Rechts staat een keet met daar tegen aan een aantal visnetten. Links zijn diverse schepen met figuren te zien. rechts zijn een aantal vrouwen bezig de was te doen. In de achtergrond is de stad Hoorn te zien, verder molens, water en schepen. gemerkt: m.o. gele verf met bruine schaduwlijnen 'M Withoos'; Het werk heeft een zeer glimmende vernislaag en is voorzien van een groot aantal grote retouches; Achterkant niet beschreven i.v.m opstelling op zaal. LIJST: Donker hout, geprofileerd, ebben imitatie.

Identificatie
Titel
Visserijbedrijf te Hoorn
Objectnummer
006106
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • vissersgenre (beeldende kunst)
  Schilderijen of tekeningen met taferelen uit het vissersleven.
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • vis
  Dik houten verbindingsstuk tussen middenvlakplank en stevens bij de Blankenbergse schuit.
 • vismand
  Vismanden zijn gevlochten manden waarin vis bewaard of getransporteerd wordt. Doorgaans zijn het platte manden. (www.debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
103.0 cm
Hoogte
82.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Mattias Withoos (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 6 mei 1957
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, taxateur

Matthias Withoos

Amersfoort, 1627 – Hoorn (Noord-Holland), 1703
Lees meer
RKD

Trefwoorden