Vorige Topstukken 15 / 57 Volgende
Datering
Vervaardiger Evert Maaskamp

Armstoel met beschilderd ijstafereel

Knopstoel met armleggers beschilderd met bloemmotieven en een ijstafereel. Het ijstafereel is geschilderd naar een prent van Evert Maaskamp.

Uitgebreide beschrijving

Knopstoel met armleggers, biezen zitting en iets naar achter buigende, hoge rugleuning. De voorpoten hebben gedraaide geledingen. De armleggers zijn gebogen, uitlopend in een voluutvorm. De poten hebben onderaan voetklossen en de rugleuning is bekroond met vaasjes. Onder de zitting een gedraaide balustervormige voorsport en twee gedraaide, ronde sporten achter en aan de zijkanten. De bovenste zijsporten hebben een gedraaide geleding in het midden en vormen samen met een gedraaide balustervormige sport een dubbel T-vormig kruis. De rugleuning bestaat uit vijf geschulpte sporten die naar boven toe steeds breder worden. Beschildering: De stoel heeft een groene ondergrond. De voor- en achterpoten zijn beschilderd met bloemslingers, bij de achterpoten hangend aan strikken. De armleuningen, voorsport en zijsporten zijn beschilderd met bloemen. De sporten die de rugleuning vormen zijn beschilderd met krullen en bloemen, bij de bovenste sport aangevuld met een cartouche waarin een ijstafereel: een vrouw op een prikslee links en een vrouw rechts die wijst naar de horizon waar huizen zichtbaar zijn. Beide vrouwen zijn gekleed in Hindelooper dracht.

Identificatie
Titel
Armstoel met beschilderd ijstafereel
Objectnummer
004371
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • stoel
  Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
 • knopstoel
  Een knopstoel is een stoel waarvan de rugstijlen zijn voorzien van gedraaide knoppen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
67.0 cm
Hoogte
115.5 cm
Diepte
57.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Evert Maaskamp (uitgever)
Datering
Materiaal
 • bies (riet)
  Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
 • iepenhout
  Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • draaien (draaibank)
Verwerving en licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden