Datering
Vervaardiger Johan Hendrik van Mastenbroek

Zingende haringverkoper

Haringverkoper bij het kornwerderzand tijdens de Zuiderzeewerken.

Een man met een juk en twee emmers van achter gezien. Hij draagt een pet en een donkere jas. In de achtergrond zijn de kranen van de Zuiderzeewerken te zien.; Gemerkt: lo. krijt 'J.H. van Mastenbroek '31', r.o. krijt 'de zingende haringverkooper aan het kornwerderzand 1931 (zuiderzeewerken)'; Versozijde: l.b. stmpel ZZM, potlood '1493'

Identificatie
Titel
Zingende haringverkoper
Objectnummer
001493
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Trefwoorden
 • haring
 • visventer
  Visventers zijn mensen die vis venten. Vroeger gebeurde het venten met eenvoudige houten loopkarren of bakfietsen. Tegenwoordig worden kleine vrachtauto’s of aanhangers met trekkers ingezet. Men kan ze op markten, stranden en steden tegenkomen. (Van Dale)
 • Zuiderzeewerken
Werk
Breedte
25.0 cm
Hoogte
33.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Afsluitdijk
 • Kornwerderzand
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, etser, tekenaar, aquarellist

Johan Hendrik van Mastenbroek

Rotterdam, 4 december 1875 – 16 november 1945
Lees meer
RKD

Trefwoorden