Datering
Vervaardiger onbekend

Oorijzer

Als onderdeel van de klederdracht droegen vrouwen een kanten muts en een oorijzer. Het oorijzer was oorspronkelijk een klemmetje om de muts stevig op het hoof d te houden. Later groeide het oorijzer uit tot een sieraad. De vorm was onderhevig aan de mode.

Oorijzer, brede band, rechthoekige boeken met parelrand, gravering langs rand en rozet van diamant in het midden. Beschrijving merk: dolfijn en onleesbaar meesterteken, ingeslagen in de boeken, B boven 85? in vierkant, leeuw naar links, ingeslagen in het ijzer en een berekop, ingeslagen in de stangen.

Identificatie
Titel
Oorijzer
Objectnummer
007729
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
 • oorijzer
  Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
Werk
Hoogte
6.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Materiaal
 • goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
 • diamant
  Een zeer transparante en buitengewoon harde edelsteen van koolstof. Voorzover bekend is het de hardste stof. ()
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 3 februari 1964
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden