Datering

Klaslokaal met kinderen.

Interieur van een klaslokaal met ca. 40 kinderen van ongeveer 11 jaar. Links de meisjes en rechts de jongens. Achterin staat de onderwijzeres. Een gasverlichting is goed te zien.

Identificatie
Titel
Klaslokaal met kinderen.
Objectnummer
F049895
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Over
Onderwerpen
  • Schoolgebouw
    Gebouwen waarin scholen zijn ondergebracht, meestal lagere scholen, als zodanig ontworpen of aan dit doel aangepast. (AAT)
  • Verlichting
    Van licht voorzien; het licht geven, verschaffen; het licht maken; het van licht voorzien worden, het verlicht worden of zijn; belichting; voorziening van licht; ook: licht, schijnsel; soms ook: wat dient om te verlichten (lichtbronnen), wijze van verlichten. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke en kunstmatige verlichting (kunstlicht). De natuurlijke verlichting van een ruimte kan plaats vinden door een opening in een buitenmuur, venster, lantaarn in een dak ( lantaarn 3) e.d.Kunstmatige verlichting vond ooit plaats met kaarsen en olielampen, in de 19de eeuw met gas en later met elektriciteit. Voor al deze vormen van licht zijn lantaarns en andere elementen gebruikt ( lan-taarn 5). (Haslinghuis)
  • Schoolmeubilair
    Meubilair behorend tot de inventaris van een school.
  • Groepsportret
    Een groepsportret is in de beeldende kunst een portret van meerdere personen. (Wikipedia)
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
vondst
Licentie
BY-SA