Datering
Vervaardiger onbekend

Halsdoek

Ofschoon het doekje (dokie) in de week nooit gedragen wordt, is het toch van grote betekenis in de Marker dracht. Vrijwel alle schakeringen van iemands persoonlijke situatie worden in dit doekje tot uitdrukking gebracht. In de aangehechte "akertjes", wordt deze uitdrukking nog versterkt.Het halsdoekje voor de zondag is bij voorkeur een uit India geimporteerd kleurig rood; geruit katoentje, een z.g. bontje,; met de initialen in zwart; een donkerder paars/rood geruite katoen is voor lichte rouw, met de initialen in groen, voor zware rouw draagt men een geheel zwart doekje; voor iets minder zware rouw is er; een weinig wit in het zwart.voor hoogtijdagen en bijzondere gelegenheden gelden er weer andere doekjes; bv. witte; doekje met rood voor Pinkster of het doekje met snee- en stopwerk voor de rode en witte bruid; -mannen en kinderen dragen ook doekjes;

Katoen, rode ondergrond met ingeweven witte en blauwe ruitstrepen, een zg. bontje afkomstig uit Voor-Indie, langs de diagonaal van de stof en de ruit gevouwen en geplooid en met een enkele steek vastgezet. Initialen I.W. in zwarte zijde in Friese letters, aan de vier hoeken trensjes in rood voor de aan te hechten akertjes.

Identificatie
Titel
Halsdoek
Objectnummer
005697
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
11 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen