Datering

Klaas Bording en zijn beide zoons op een ijsschots

Voorstelling van vader en zoons Bording op een ijsschots, drijvend op een golvende zee. De drie zitten op een ijsslede, waaraan een mast gebonden is waaraan een zeil vastgemaakt is. Tijdens het zogenaamde botkloppen brak het ijs en dreven de drie op zee. Een hachelijke twee weken werd aanvankelijk voordelig beeindigd, maar ze legden uiteindelijk toch het loodje.

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van een man en twee jongens op een ijsschots, drijvend op een golvende zee. De drie zitten op een ijsslede, waaraan een mast gebonden is waaraan een zeil vastgemaakt is. Aan de mast is verder bovenaan een rode vlag gebonden en er hangt een ketel aan. In de slee ligt een net, dat deels de ijsschots ligt. Verder zijn een mand en een bijl in de slee te zien. Voor de slee is een tweede bijl in het ijs geslagen en achter de slee is op dezelfde wijze een derde ijsbijl voorgesteld. Voor de slee liggen vissen, botjes, op de ijsschots. De mannen zijn alledrie hetzelfde gekleed; zij dragen klompen, een broek en een jak en ze hebben een zuidwester op het hoofd en wanten aan de handen. De horizon bevindt zich op 1/3 van onderen. Erboven is een blauwe lucht met wolken geschilderd, waarin enkele zeemeeuwen die rond de ijsschots vliegen.; Versozijde: l. op doek fragment van brief met handgeschreven tekst in bruine inkt [onleesbaar]; links op doek fragment van een artikel uit een krant betreffende de Bordings.

Identificatie
Titel
Klaas Bording en zijn beide zoons op een ijsschots
Objectnummer
008976
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Visserman
    Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
  • Groepsportret
    Een groepsportret is in de beeldende kunst een portret van meerdere personen. (Wikipedia)
  • Ijstocht
Werk
Breedte
88.5 cm
Hoogte
64.0 cm
Diepte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 11 augustus 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Durgerdam
  • Vollenhove
  • Coevorden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden