Datering
Vervaardiger Scholten & Baijings

Hangoortafel met afbeeldingen van lepels uit de serie Truly Dutch

Hangoortafel geïnspireerd op een antieke hangoortafel uit de meubelcollectie van het museum. De afbeeldingen op de serie Truly Dutch zijn met verschillende technieken aangebracht. Ze reflecteren het alledaagse leven van de twee ontwerpers zoals het interieur, objecten en het landschap.

Uitgebreide beschrijving

Deze langwerpige tafel is totaal vervaardigd uit aluminium. Zowel het blad als het frame zijn voorzien van Amerikaans eikenfineer. Het blad heeft ronde hoeken. De bovenkant is gedecoreerd met zilveren lepels. De verschillende lepels zijn aangebracht in bladzilver met daaroverheen een gezeefdrukte schaduw in zacht zwart inkt. De onderkant van het tafelblad is beschilderd met een felroze grid opgebouwd uit een laag witen twee lage fluor roze. Het blad kan aan twee kanten naar beneden hangen. Men kan er ook voor kiezen een van de twee kanten in te klappen.

Identificatie
Titel
Hangoortafel met afbeeldingen van lepels uit de serie Truly Dutch
Objectnummer
023899
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • tafel (meubilair)
  Meubelstukken met een vlakke, plaatachtige bovenkant die op één of meer poten of dragers steunt. (Van Dale)
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Breedte
100 cm
Hoogte
74 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Scholten & Baijings
 2. Stefan Scholten (ontwerper)
 3. Carole Baijings (ontwerper)
Datering
Materiaal
 • aluminium
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Al en het atoomnummer 13. Het metaal is hard, sterk, en zilverwit van kleur. Wordt ook gebruikt voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • fineer
  Fineer is een sier- of slijtlaag, gewoonlijk van hout, die wordt aangebracht op constructieonderdelen of op de gebruiksoppervlakken van een object. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • zeefdruk
  Prenten die alleen met behulp van het zeefdrukprocedé zijn gemaakt, handmatig of fotografisch. Het drukken vindt plaats door inkt of verf door een zeef te duwen waarin een ontwerp is aangebracht door bepaalde gedeelten af te sluiten. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 januari 2009
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
industrieel ontwerper, ontwerpbureau

Stefan Scholten

Rotterdam, 1972
Lees meer
RKD

Trefwoorden