Datering

Postkantoor

Omstreeks 1885 bouwde timmerman Hegeman een werkplaats aan zijn woning in de Zeestraat. In 1900 verhuisde hij met zijn gezin. Vanaf die tijd werd het huis in tweeën bewoond. Links woonde de weduwe Trijntje Kaan, rechts woonde haar dochter. Deze periode uit de bewonersgeschiedenis wordt weergegeven in het huidige interieur van de linker woning. In het rechter gedeelte is een reconstructie gemaakt van een hulppostkantoor uit circa 1917. De meubilering van het postkantoor is afkomstig uit verschillende postkantoren in Nederland. Gekozen is voor een inrichting omstreeks 1917. Het meubilair dat hier staat, is in gebruik geweest bij de PTT tussen 1895 en 1920. Daarna werden meubels van een nieuw ontwerp ingevoerd. Dat betekende overigens niet dat alle postkantoren toen opnieuw werden ingericht. Alleen de nieuwe of opnieuw ingerichte postkantoren werden van het nieuwe meubilair voorzien. Daardoor kon het voorkomen dat een postkantoor tot 1972 een lokettenfront uit het begin van deze eeuw had.

Gang naar achterhuis waar regenbak, aangebouwde plee (nu WC) en uitgebouwde stooknis (fort) links van gang woonkamer met bedschot (een bedstede tussen twee kasten) en toegang zijaanbouw; rechts het postkantoor met balie en telefooncel.

Identificatie
Titel
Postkantoor
Objectnummer
WR-2
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • woonhuis
    Woonhuizen zijn huizen waarin gewoond wordt.
  • postkantoor
    Postkantoren zijn gebouwen waar het postbedrijf gevestigd is. Men kan hier terecht voor alles wat met het verzenden van post te maken heeft en in het verleden ook voor bankzaken van de Postbank.
Werk
Breedte
270 cm
Diepte
615 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Den Oever
  • Olst
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool

Trefwoorden