Ambachten 1 / 16536 Volgende
Datering

Kantoor visafslag

De gemeente Volendam richtte in 1901 een visafslag op, die werd gevestigd in een langgerekt houten gebouw aan de haven. In 1905 werd dit kantoorgebouwtje ernaast gezet. Omdat de vissers ontevreden waren over de exploitatie van de Gemeentelijke Visafslag, bereidden zij in het geheim de oprichting van een eigen visafslag voor. In 1918 begonnen zij hun coöperatieve visafslag in een bokkingrokerijtje aan de Havendijk. Deze behuizing was niet ideaal. Daarom huurden zij nog datzelfde jaar de inmiddels leegstaande Gemeentelijke Visafslag. Het kantoor werd in 1937 overgebracht naar Edam, waar het dienst deed als kantoor van Gemeentewerken. In 1950 ging het over in handen van het Zuiderzeemuseum.

Uitgebreide beschrijving

Een ruimte en zolder. Als kantoor naast en tegen de enkele jaren eerder gebouwde gemeentelijke visafslag en stond vermoedelijk via binnendeur daarmee verbonden. Moest in 1937 plaats maken voor nieuwe visafslag en is toen naar Edam overgebracht (mogelijk in een geheel of grote onderdelen) waar het als kantoor van de Gemeentewerken ging functioneren. Toen dit ca. 1952 moest verdwijnen is alleen de voorgevel gespaard en door ZZM verworven. Het pandje is in vrij nauwkeurig 17e eeuwse stijl ontworpen. Waarschijnlijk door de Edammer kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp die veel relatie met Volendam had en zijn eigen huis en atelier in deze stijl ontwierp (zie opmerkingen bij EH-13). Kennelijk is na de verplaatsing in Edam het gesneden jaartal op de windveer gewijzigd van 1905 in 1605(!!) dit is weer hersteld. De meeste onderdelen van de voorgevel waren nog in goede staat en konden weer verwerkt worden. Voor de overige reconstructie konden oude opmeting en aantal foto's geraadpleegd worden. Van het interieur konden geen gegevens achterhaald worden.

Identificatie
Titel
Kantoor visafslag
Objectnummer
VD-1
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • visafslag
    Visafslaggebouwen zijn veilinggebouwen waar vis wordt geveild. Naast een veilingruimte met veilingklok zijn er tijdelijke opslagruimten, personeelsruimten en kantoren. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
426 cm
Diepte
576 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Volendam

Trefwoorden