Datering

Boerderij Hieter

Uit bouwsporen blijkt, dat deze stadsboerderij in de zestiende eeuw is gebouwd. Het was toen een koopmanswoning met een hoog voorhuis, waarachter zich twee verdiepingen bevonden die door middel van een spiltrap met elkaar verbonden waren. Deze trap liep door tot de zolder. Daar stond een hijsinstallatie om de goederen op te bergen. In de negentiende eeuw is het huis verbouwd tot boerderij. Door vergroting van de gang ontstond een deel, waar een kar gestald stond. In het voorhuis werd een verlaagde kamer ingebouwd. Dit werd de ‘nette kamer’. Een smal achterhuis werd verbreed tot koestal. De ruimte tussen deze stal en de deel werd overdekt. Hier spoelde men de melkbussen. De achterkamer diende als keuken en woonkamer. Stadsboerderij van paardhoudende boer; behoorde tot de grote en welgesteldste stadsboeren.

Deel/wagenstalling, woonkamer ,doorloop naar overwelfde kelder en bovenkamer, achterkamer met bedstede, koeienstal, paardenstalling en diverse hokken op achtererf.

Identificatie
Titel
Boerderij Hieter
Objectnummer
HK-10
Objectcategorie
Gebouwen
Objecttype
  • stadsboerderij
    Stadsboerderijen zijn boerderijen die in een stad, vaak binnen de stadssmuren, zijn gelegen. De stad bood bescherming, het platteland niet. De weidegrond lag buiten de stad.
Werk
Breedte
210 cm
Diepte
315 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1976
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Harderwijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool

Trefwoorden