Datering
Maker Schonewelle en Timmerman

Hollandse roeiboot

Het type hollandse boot is al vele eeuwen oud. Als werkboot en vooral als bijboot van vrachtschepen is het een geliefd type geweest. Hoewel de bouwplaatsen vooral rond de grote rivieren te vinden waren, kon men het type over heel Nederland tegenkomen. Er zijn ook zeilende; exemplaren gebouwd. Bekend zijn zeilwedstrijden rond 1920 op de Hollandse IJssel met prachtige houten hollandse boten. Dit scheepje is niet aangeschaft om het puur als museumobject te behouden, maar als onderdeel van het Buitenmuseum. De boeierpraam van het museum heeft als bijboot een zelfde ijzeren boot gehad. Het vaartuigje werd gebruikt om lijnen of ankers uit te brengen en om de halve turven mee terug te nemen uit het turfveld.

Gedetailleerde beschrijving

Romp: Aakmodel met vlak voor- en achter oplopend. Zonder stevens. Hoekige kim en ronde zij met rechte boeisels. Geheel geklonken ijzeren boot. Voor: Twee ringen voor meerlijn of sleeplijn. Autoband om de kop. De voordoft tegen heve is van ijzer. Midden: Roeidoft ijzer met knieen vastgeklonken. Twee ogen aan achterkant mastdoft en mastvoet over vlakspant. IJzeren dollen met pen op potdeksel hoeklijn. Achter ook een roeidoft. Achter: Achterdoft tegen heve. Achterin een merk van koper: 'Schonewelle en Timmerman / Hasselt (O)'. Onder dit merk een ring met oog voor meerlijn. Op de binnenkant van het boeisel een ijzeren kikker. In hoeklijn op achterkant is een gat voor het insteken van een wrikdol. Scheg achter met twee ogen voor de roerophanging. De scheg wordt gesteund met twee ijzeren steunen naar het vlak. Kleuren: Romp zwart, boeisel lichtgroen, potdeksel hoeklijn rood, binnenkant grijs en doften lichtgroen. Twee houten riemen [moeten nog nader beschreven worden]

Identificatie
Titel
Hollandse roeiboot
Objectnummer
013890
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • Hollandse boot
    Platboomde boot van het aaktype, in gebruik in geheel Nederland en België als bijboot voor binnenvaartuigen, voor de visserij, als veer en werkboot en voor de pleziervaart. De boot kon ook gezeild worden en was dan getuigd met een sprietzeil en voorzien van zwaarden en een roer. (aatned.nl)Voornamelijk in hout gebouwde boot, die veel als bijboot gebruikt werd. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
160.0 cm
Lengte
440.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Schonewelle en Timmerman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 februari 1981
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Overijssel
  • Wanneperveen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Medewerker ZZM