Datering
Vervaardiger George Sherwood Hunter

Begrafenis van een visserskind

Het schilderij toont op indrukwekkende wijze een vader die met het kinderlijkkistje onder zijn arm op weg is naar het kerkhof. Hij wordt gevolgd door zijn zeven kinderen en daarachter zijn vrouw en moeder van zijn kinderen biddend voor hun overleden kind. Ze lopen op de Dijk in noordelijke richting met op de achtergrond de Zuiderzee en het silhouet van het eiland Marken.

Uitgebreide beschrijving

Schilderij van een kinderbegrafenis in Volendam. Op een dijkje loopt een man met een kinderlijkkistje onder zijn linkerarm. Het kistje is bedekt met een doek met een lichte kleur en een zwarte rand. In zijn rechterhand draagt hij zijn pet. Achter hem aan lopen zeven kinderen, drie jongens en vier meisjes, van verschillende leeftijden. De kinderen lopen hand in hand. Achter hen loopt een biddende vrouw met een rozenkrans in haar handen. Rechts onderaan op het schilderij staat een trap die de dijk afgaat. Daarop staan een vrouw met een in een doek gewikkelde baby in haar armen en een jongen met zijn pet in zijn handen. Allen dragen traditionele Volendammer klederdracht. Op de achtergrond is de Zuiderzee te zien, in de verte het eiland Marken en rechts een paar zeilboten. Links bij de dijk staat een tak in het water waar visnetten aan bevestigd zijn.

Identificatie
Titel
Begrafenis van een visserskind
Objectnummer
B001854
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
71 cm
Hoogte
48 cm
Diepte
7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. George Sherwood Hunter (kunstschilder)
Datering
Materiaal
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • schildertechniek
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 17 december 2008
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
schilder

George Sherwood Hunter

Aberdeen (Schotland), 1840 – , 1910
Lees meer
RKD

Trefwoorden