Datering

Loot-apparaat

Lootapparaat van groen hout, voor het bepalen van de volgorde waarin vissers hun vis op de afslag kunnen aanvoeren, met 44 bijbehorende ballen. De vis werd geveild op de afslag. Voor visverkopers was de volgorde waarin ze hun vis konden aanbieden heel belangrijk de laatste verkoper kon met zijn vangst blijven zitten of er mogelijk een minder goede prijs voor krijgen, als de kopers hun slag al geslagen hadden. Op veel plaatsen werd de volgorde daarom bepaald door loting.

Groen hout, voor het bepalen van de volgorde waarin vissers hun vis op de afslag kunnen aanvoeren, met 44 bijbehorende ballen.

Identificatie
Titel
Loot-apparaat
Objectnummer
007698
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • visafslag
    Visafslaggebouwen zijn veilinggebouwen waar vis wordt geveild. Naast een veilingruimte met veilingklok zijn er tijdelijke opslagruimten, personeelsruimten en kantoren. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
27 cm
Hoogte
49 cm
Diepte
27 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 9 december 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae