Datering
Vervaardiger Hobbe Smith

Houtzaagmolen

Gezicht over een water op de achterzijde van een houtzaagmolen met omringende bebouwing en erbij gelegen huizen. Naast de molen en de erachter gelegen loods staat of ligt hout. Bij de;loods achter de molen is een man op het dak aan het werk, een bootje ligt in het water naast deze loods. Rechts op de voorgrond staat een man in een bootje bij een fuik. Opschriften/merken: R.o. met penseel in donkergrijs: Hobbe Smith

Identificatie
Titel
Houtzaagmolen
Objectnummer
008678
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Over
Trefwoorden
 • landschap (voorstelling)
  Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
Werk
Breedte
55.8 cm
Hoogte
41.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hobbe Smith
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • aquarel
  Een verf die wordt verkregen door pigmenten te mengen in een waterig oplosmiddel, meestal in Arabische gom; wordt doorgaans aangebracht met een kwast. (Zuiderzeemuseum)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 3 februari 1969
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , d/Arch
aquarellist, etser, lithograaf, schilder, tekenaar

Hobbe Smith

Witmarsum, 7 december 1862 – Amsterdam, 1 mei 1942
Lees meer
RKD