Datering

MARKEN. Binnenkamer

Een binnenkamer of pronkkamer waarin o.a. een kast met houtsnijwerk, bedstede met gordijn en sierkussens, serviesgoed, sierborden en koperwerk.

Identificatie
Titel
MARKEN. Binnenkamer
Objectnummer
F055777
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Bedstedegordijn
    Katoenen, soms sitsen gordijnen gebruikt bij de aankleding van de bedstede.
  • Bedstede
    In de betimmering of beschieting van een kamer opgenomen slaapplaats in de vorm van een kast, met deuren of gordijnen af te sluiten. De verordeningen en de hygiëne van de moderne tijd hebben de bedsteden doen verdwijnen. Bij een bedstede hoort de bedbank, een schemel of voetenbank, die het inklimmen vergemakkelijkt. (Haslinghuis)
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
  • Kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken

Trefwoorden