Datering
Maker onbekend

Visserijbedrijf in Buitenhaven

Het drogen van haring (uit Den Oever) aan de haven. In vissersjargon 'winddrogers'of 'zonnebokkums'. V.l.n.r. Petrus Hansen (de Botjood), Gerrit Buis, Jan (de Kutter) de Graaf, Willem Hansen, Corrie (de Ram) Visser, Klaas Visser (de Bul), Klaas Duin en Jan Duin (de Veldwachter). Rijen speten met vis op viskaren langs de dijk. Opgestapelde viskisten. Op achtergrond botters in de haven. De dijk loopt nog door tot het Sluizenhuisje.

Identificatie
Titel
Visserijbedrijf in Buitenhaven
Objectnummer
F052253
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Visserijnevenbedrijf
    Elk nevenbedrijf dat in relatie staat tot de visserij, zowel voor het leveren van producten waarvan de visserij afhankelijk is (bijv. visvangtuig) als de verwerking van de visvangst.
  • Speten (vis)
    Het steken van aas in een visnet, bijv. in een hoekwant.
  • Haring
  • Kaar
    1) kist met gaatjes, tralies of gaas die in het water drijft en waarin men vis levend houdt; drijvende houten kisten met gaatjes waarin vis in het water levend wordt bewaard.
  • Visserman
    Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
  • Botter
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden