Datering
Maker onbekend

Kraplap

De kraplap is een tweedelig kledingstuk dat borst en rug bedekt en in het jak gedragen wordt. De coupe lijkt nog erg veel op de z.g. kroplap uit de 16e eeuw. De oudste bekende kraplappen waren van sits of van gestreepte katoen en ook wel van gebloemde katoen. Later werd de kraplap vaak gemaakt van witte zijde met een kleurig bloempatroontje. Omstreeks 1940 is de kraplap van wit satijn waar gekleurde bloemen in boeketvorm op zijn gespoten.; Na 1950 worden de boeketmotieven machinaal geborduurd en sedert ongeveer 1960 wordt er gouddraad of lurex in verwerkt. De kleur en de motieven op de kraplap en op het bovenstukje van de schort zijn gelijk.

Kraplap van wit satijn, bestaande uit 2 gelijke onderdelen, op voor- en achterpand met verf opgespoten bloemboeketten, langs de v-vormige halsuitsnijding blauw zijden lint waaronder een geplooid kantje uit komt en waarop een gekleurd galonnetje is genaaid, het geheel omlijst en gevoerd met witte katoen, voor hoogtijdagen.

Identificatie
Titel
Kraplap
Objectnummer
009447
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kraplap
    Een kraplap is de benaming voor een (meestal zwaar gesteven) schouderklep van sommige Nederlandse klederdrachten. De kraplap van de klederdracht van Bunschoten/Spakenburg zoals die op markten in palinghandels nog regelmatig te zien is, spreekt waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. (Wikipedia)
Werk
Breedte
26.5 cm
Lengte
64.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • zijde (textiel)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 augustus 1976
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden