Datering

Hul

De kinderkap die het meisje tot aan haar 18e jaar draagt en de jongen tot aan zijn 7e jaar, bestaat in volgorde, van onderen af uit de volgende onderdelen:;a - de onderhul;b - de blinker c - de hullekap ;d - de orenkap met keelband;e - de (boven) muts met keelband. De uitwendige vorm van de onderhul is dezelfde als die van de hullekap, nl. een driehoekig doekje. De stof is hier echter dubbel genomen. Het middendeel van de lange zijde is over een afstand van ongeveer 14 cm. "overstoken" met festonsteken met zwarte zijde. Echt ouderwets is het wanneer daaronder ook nog een reeks kettingsteken te zien zijn.;Het onderhulletje wordt aangelegd met de zwart overstoken rand even boven de wenkbrouwen.

Onderhul, driehoekig dubbelgenomen stukje linnen, het middendeel van de voorrand met zwart zijde overstoken met festonsteken, in de punt de initialen A.K. in bronskleurige zijde in kruissteek, twee linnen bandjes zijn vastgezet

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
008355
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
  • Festoen (motief)
    Festoenen zijn vaak toegepaste geveldecoraties. Het zijn gehouwen of gesneden loof- of bloemslingers. In de renaissance en de barok is het motief zeer geliefd als versiering boven vensters en ingangen, maar komt ook voor in frontons, tegen pilasters en onder onderdorpels. Het festoen is vaak opgebonden met linten en opgehangen aan strikken, terwijl de einden recht neerhangen. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 31 mei 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen