Datering

Handlood

Het handlood werd voor het eerst gebruikt in de 16de eeuw. Het bestond uit een cilindervormig loden lichaam (3 tot 4.5 kilo) met een holte in de onderkant en aan de bovenkant vastgemaakt aan een loodlijn van 25 tot 35 vadem lengte. Het vadem (waterdiepte) werd met leertjes met gaten en gekleurde lapjes vlaggendoek aan de loodlijn gemerkt. Door de gemerkte loodlijn overboord te gooien konden ze aan de merken aflezen wat de waterdiepte was. Daarnaast kon met de holte aan de onderkant van het loden lichaam een bodem monster genomen worden.

Handlood zonder loodlijn. Langwerpig stuk lood met boven een oog in platter gedeelte en onder vlak afgewerkt. Er mist de gebruikelijke holte.

Identificatie
Titel
Handlood
Objectnummer
013858
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • navigatie-instrument
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.
Werk
Lengte
36.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • lood
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Pb en het atoomnummer 82; het metaal is zacht, kneedbaar en vaalgrijs van kleur. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verscheidene voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hilversum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden