Datering
Vervaardiger onbekend

Logger VL 8

De logger VL 8 met gehesen zeilen ligt aangemeerd langs de kade in Vlaardingen.

Identificatie
Titel
Logger VL 8
Objectnummer
F027813
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Over
Trefwoorden
  • Zeillogger
    Zeilvoerende logger, ingevoerd in Nederland in 1885; de eerste Nederlandse zeillogger werd te Vlaardingen gebouwd in 1886 en had drie masten met gaffeltuig; de volgende loggers voerden het tweemast kottertuig; de laatste zeillogger verdween in 1930.
  • Zeil
    Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend ()
Datering
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA