Datering
Vervaardiger onbekend

Vischschuiten aan de kant. IJMUIDEN. Blazer TX 33 met drogende netten

De TX 33 ligt bij de visafslag, ca. 1910. Het schip heeft de kuilnetten in de mast te drogen gehangen. Verder liggen bij de visafslag nog een blazer en een Noordzeebotter.

Identificatie
Titel
Vischschuiten aan de kant. IJMUIDEN. Blazer TX 33 met drogende netten
Objectnummer
F023573
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Kuilnet
    Kuil. Trechtervormig net dat in de Nederlanden wordt gebruikt voor o.a. de visserij op haring, ansjovis, paling, platvis. Het wordt tussen twee schepen gesleept.
  • Blazer (vaartuig)
    Nederlands vissersvaartuig dat in de tweede helft van de 19e eeuw is ontwikkeld rond het noorden van de Zuiderzee en de Waddeneilanden. Op het einde van de 19e eeuw werden ze ook gebruikt voor de visserij op de Maasvlakte en de Noordzee, op de Zeeuwse stromen en voor de Vlaamse kust. De blazer was een zwaargebouwd kielschip met een plat vlak en hoekige kimmen, een volle, zware romp, waarvan het achterschip gepiekt was. De voorsteven was gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. In het ruim achter de mast was gewoonlijk een bun gebouwd. (aatned.nl)
  • Noordzeebotter
    Botter met een minder geveegd onderwaterschip dan de Zuiderzeebotter, een vollere kop en achterschip. De zeeg lag praktisch horizontaal, zodat het achterschip hoger was. De romp was geheel gedekt. (aatned.nl)
  • Visafslag
    Visafslaggebouwen zijn veilinggebouwen waar vis wordt geveild. Naast een veilingruimte met veilingklok zijn er tijdelijke opslagruimten, personeelsruimten en kantoren. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend ()
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
  • IJmuiden
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch