Datering
Maker onbekend

NIJMEGEN - Gezicht aan de Waal Paviljoentjalk

In de Waal voor de strekdam liggen een paviljoentjalk, een Hollandse roeiboot en een klipper uit Werkendam te wachten. Op het schip op de voorgrond worden de luiken geteerd. Aan de andere kant van de strekdam ligt een stoomsleepboot met een zonnetent over het voordek gespannen.

Identificatie
Titel
NIJMEGEN - Gezicht aan de Waal Paviljoentjalk
Objectnummer
F023496
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Paviljoentjalk
    Tjalk met paviljoen. Bij de in staal gebouwde schepen is dit bijna altijd een Zuid-hollandse Tjalk. De kleinsten werden ook paviljoenschuit genoemd. (De Binnenvaart)
  • Hollandse boot
    Platboomde boot van het aaktype, in gebruik in geheel Nederland en België als bijboot voor binnenvaartuigen, voor de visserij, als veer en werkboot en voor de pleziervaart. De boot kon ook gezeild worden en was dan getuigd met een sprietzeil en voorzien van zwaarden en een roer. (aatned.nl)Voornamelijk in hout gebouwde boot, die veel als bijboot gebruikt werd. (De Binnenvaart)
  • Klipper
    Zeilend ijzeren of stalen vrachtschip met een S-vormige stafsteven, uitwaaierend voorschip en een geveegd achterschip met doorgestoken roer. IJzeren of stalen binnenschepen die de naam en enige kenmerken van de zeeclippers hebben en tegen het einde van de 19e eeuw in Nederland en Belgie in de vaart kwamen. Men onderscheidt de eenmast- en de tweemastrivierklipper. (De Binnenvaart/MARDOC)
  • Stoomsleepboot
    Sleepboot die voor de voortstuwing gebruik maakt van de stoommachine. (debinnenvaart.nl)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden