Datering
Vervaardiger onbekend

Westerhaven - Urk

Gezicht op de haven met op de voorgrond links een man roeiend in een vissersvlet en rechts een met twee kinderen in een haringvlet.

Identificatie
Titel
Westerhaven - Urk
Objectnummer
F023443
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
  • Vlet
    In de ruimste zin een kleine roeiboot voor alle werk. In engere zin is een vlet een open doorgaans overnaads beplankte roeiboot met ronde spantvorm en een boven het water uitstekend voorschip dat gaandeweg smaller wordt. De boorden van de romp lopen samen op een klein spiegeltje of een klos. Het achterschip is gebouwd met een U-vormig spiegeltje. Soms wordt met een vlet gezeild maar doorgaans zijn ze bestemd om gewrikt te worden. Vletten worden ook van ijzer gebouwd. (MARDOC)
  • Haringvlet
    Naam van scheepstype; overnaadse rondspantvlet die in Huisduinen en Den Helder werd gebruikt voor het vissen op volle haring.Kleine roeiboten (vletten) gebruikt door de haringtrekkers van Nieuwediep bij Den Helder om vanaf het strand de haringzegen uit te zetten en binnen te halen. (MARDOC)Grote houten vlet, gebruikt voor de visserij, vletwerk, als reddingboot, bij bergingen en soms als zelfs als lichter. Deze vletten boden vaak plaats aan 6 tot 10 roeiers plus een roerganger, die een stuurriem hanteerde. (De Binnenvaart)
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend ()
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch