Datering
Maker onbekend

Binnenvaartschepen in de schemering

Een tjalk met gestreken zeil en op de voorgrond een ever onder zeil. Een ever was een vissersvaartuig-kustvaartuig in de Nederlanden en werd later veel in Duitsland gebruikt.

Identificatie
Titel
Binnenvaartschepen in de schemering
Objectnummer
F023369
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Ever (vaartuig)
    Vaartuigtype uit het Duitse Elbegebied, ook Ewer genoemd, dat sedert de Middeleeuwen eveneens in de vaart was in de Nederlanden, Denemarken en Rusland als vissersschip, binnenvaarder en kustvaarder. (aatned.nl)
  • Zeil
    Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
  • Tjalk
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bergen (Noordholland)
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden