Datering
Maker Jacob Eduard van Heemskerck van Beest

Zeilende tjalk

In 1873 voer de Fransman Henri Havard samen met de kunstenaar Jacob van Heemskerck van Beest in een tjalk langs de Zuiderzee. In zijn reisverslag spoort Havard kunstenaars aan het nog onontdekte gebied te bezoeken. “In geheel Europa is welligt geene reis te maken die […] zooveel belangrijks oplevert als eene reis rondom de Zuiderzee en toch, hoe zonderling het schijne, wordt deze reis slechts hoogst zelden ondernomen.” Deze tjalk zou de boot zijn waarmee Havard en van Heemskerck hebben gevaren.

Gedetailleerde beschrijving

Tjalk zeilend naar linksvoor met aan de linkerzijde het silouet van een stad. Op de boot zitten enkele figuren. Rechts in de voorgrond drijft een rood/blauwe boei. De tjalk heeft de wind in de zeilen. In de achtergrond varen nog drie schepen. Boven het water vliegen enkele meeuwen. Gemerkt: r.o. bruine verf 'E. v. Heemskerk v. beest'. Het werk is heel vies; Versozijde: Paneel m. briefje getypt met levensomschrijving van de kunstenaar., r.b. witte verf 'ZZM 1955 5428' zwart '202'. LIJST: nieuw ingelijst, vorige baklijst wordt erbij bewaard

Identificatie
Titel
Zeilende tjalk
Objectnummer
005128
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Zeegezicht
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
  • Tjalk
    Van origine Nederlands rondgebouwd, gestrekt vrachtscheepje met volle boegen, sterk gekromde kimmen, vlakke bodem en geringe diepgang. Bestemd voor het vervoer van goederen door binnenwateren en soms kustvaart. (AAT)Nederlands, rondgebouwd, gestrekt vrachtschip met volle boegen, vlakke bodem en geringe diepgang. Vaargebied: binnenwateren, beperkte kustvaart.
Werk
Breedte
50.0 cm
Hoogte
59.0 cm
Diepte
35.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Jacob Eduard van Heemskerck van Beest (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1955
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zuiderzee
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden