Datering
Vervaardiger onbekend

Hindeloopen

Lemsteraak in de haven van Hindeloopen. Alleen de achtersteven met helmstok en roerleeuw is zichtbaar. Op de achtergrond links-midden het blauw-grijze Reddingboothuis van de KNRM (zie ook B 001607).

Identificatie
Titel
Hindeloopen
Objectnummer
F023262
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • prentbriefkaart
  Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • Lemmeraak
  Nederlands vissersvaartuig genoemd naar de Friese stad Lemmer. Het werd gebruikt voor de visserij op de Zuiderzee met staande netten, kuil en sleepnetten en met hoekwant. Zij vervoerden ook mosselzaad naar Zeeland en werden daar eveneens gebruikt voor de mosselkweek en het transport van mosselen naar België. De kop was vol en hoog, het achterschip lager en rechter. Het was op een kiel gebouwd. De eerste Lemmeraak werd in 1876 te Lemmer gebouwd. Na 1870 werd een aantal schepen tot jacht verbouwd. (aatned.nl)
 • helmstok
  (in Zaanse pelmolens) Met behulp van deze hefboom op de maalzolder kon men in de Zaanstreek de pelsteen tijdens het malen lichten. Hij werd veel gebruikt als de molen langzamer ging lopen: men ging er dan op zitten, waardoor de molen minder zwaar werd belast en weer snelheid begon te krijgen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)
 • roer (scheepsuitrusting)
  Toestel (achter) aan een vaartuig, dienende om er de vereiste wending aan te geven.
 • scheepssier
  Al dat geen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
 • haven
  Lig- en bergplaats voor vaartuigen. (BRT)
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. onbekend
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden