Datering
Vervaardiger Dirk de Jong

Texel, op het Nieuwe veer te zien. = Port de Texel, appellé le Nieuwe veer. Tiré de la Collection des Ports Hollande dessinés par Mr Dk D jong dans le meme Port

Gezicht op de rede van Texel

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op de rede van Texel, met op de voorgrond links een smalle strook land met drie mannen. Rechts voor in het water bij een meerpaal een sloep met vier personen. Verder naar achteren grote schepen, zowel onder zeil als voor anker. Op de horizon de kust, rechts met een pier waaraan schepen afgemeerd liggen. Onder de voorstelling, in het midden van de titelstrook, het wapen van Texel.; Imp.: l.o.: Dk. de Jong, ad vivum delin; r.o.: A. Suntach Direxit; r.b.: 16. Doublure, vgl. inv.nrs. 006510, 007522 en ....???

Identificatie
Titel
Texel, op het Nieuwe veer te zien. = Port de Texel, appellé le Nieuwe veer. Tiré de la Collection des Ports Hollande dessinés par Mr Dk D jong dans le meme Port
Objectnummer
003818
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
22.4 cm
Hoogte
15.6 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dirk de Jong (vervaardiger)
 2. A. Suntach (tekenaar)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Texel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
reproductiegraficus

Antonio Suntach

Bassano del Grappa, 1744 – , 1828
Lees meer
RKD

Trefwoorden