Datering

Schorteldoek

De eerste 14 dagen draagt een baby een opkledersbauwtje en de daarbij behorende schorteldoek. De opbouw van de doek gelijkt in ieder opzicht op die van het bauwtje, alleen de afmetingen zijn aanzienlijk groter. De schorteldoek heeft een kantje langs de bovenzijde, en een tussenzetsel van mooi kant waaronder een blinker van rood baai wordt gelegd. Langs het tussenzetsel loopt aan weerskanten een rand van hetzelfde sneewerk als dat van het bauwtje en langs de korte bovenzijde.; Een kenmerkend verschil met het bauwtje bestaat hierin, dat de versierde korte zijde bij het bauwtje de benedenzijde vormt, bij de schorteldoek is het echter de bovenzijde. Naast het sneewerk in de bovenhoeken, staan aan weerskanten de initialen van vader en moeder in rood. De schorteldoek wordt gedragen over de gezwachtelde onderdeken en wordt zo aangelegd dat de bewerkte bovenrand juist de bewerkte benedenrand van het bauwtje bedekt. Naast de eerste 14 dagen, wordt de schortel- doek ook bij de doopplechtigheid gebruikt, die plaats heeft wanneer het kind 4 weken oud is. Deze doek is aan de kleine kant

Twee rechthoekige reepjes wit linnen met aan een korte en een lange zijde een strook snee- en stopwerk, daartussen een strook kant, aan de bovenzijde en een deel van de zijkanten een heel dicht kloskantje, de initialen P.C. en W.C. in rood in friese letters.

Identificatie
Titel
Schorteldoek
Objectnummer
005707
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • doek
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Werk
Breedte
12 cm
Lengte
18 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen