Datering
Vervaardiger Gorthuis

Dijk en haven te Volendam

Zicht op de Dijk langs de haven van Volendam. Op de glooiing langs de havenkant liggen veel viskaren en kisten waarboven de was hangt te drogen. Rechts liggen de botters.

Identificatie
Titel
Dijk en haven te Volendam
Objectnummer
F017823
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Dijk
    Opgeworpen wallichaam, dat het land tegen het buitenwater (zee of rivier) moet beschermen of dat een droge passage door nat gebied mogelijk moet maken. (Thesaurus landschap)
  • Kaar
    1) kist met gaatjes, tralies of gaas die in het water drijft en waarin men vis levend houdt; drijvende houten kisten met gaatjes waarin vis in het water levend wordt bewaard.
  • Wasdag
    Vaste dag in de week waarop men de was pleegt te doen.
  • Stads- en dorpsgezicht
    In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.Groepen van onroerende zaken, van algemeen belang vanwege hun schoonheid, onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang, wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich een of meer monumenten bevinden
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Gorthuis ()
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch