Datering
Vervaardiger onbekend

Havenzicht West-Terschelling met de s.s. 'Texel'

De Stoomboot s.s. 'Texel' is een schelpenzuiger-bergingssleepboot van de N.V. Stoomboot Maatschappij 'Texel', een Texelse onderneming die vanuit Terschelling werd gerund. Links ligt de r.s.s. 'Minister Kraus', in het midden vaart een Helderse blazer en daarachter ligt de s.s. 'Texel'. Op de achtergrond de Brandaris.

Identificatie
Titel
Havenzicht West-Terschelling met de s.s. 'Texel'
Objectnummer
F017168
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Stoomvaartuig
    Schepen voortbewogen door stoommachines. (AAT-Ned)Willekeurig vaartuig dat voor de voortstuwing gebruik maakt van een stoommachine of stoomturbine. (debinnenvaart.nl)
  • Werkschip
    Vaartuig, met eigen voortstuwing, dat gebruikt wordt om werkzaamheden in of langs het water uit te voeren. (debinnenvaart.nl)
  • Sleepboot
    Vrij kleine, krachtige schepen, die worden gebruikt om schepen op zee en dekschuiten te slepen, of om te assisteren in en rond een haven, bijvoorbeeld bij het aanleggen. Gebruik 'duwboten' voor koopvaardijschepen die hele groepen dekschuiten slepen. (aatned.nl)A service craft built to provide an independent source of propulsion for other vessels, specifically for those disabled by breakdown, those built as dumb vessels, and for sailing vessels becalmed by lack of wind or short of a crew. Although once propelled by oars or sweeps, steam and later diesel power were adopted at the earliest possible date on grounds of efficiency. Tugs may be divided into those optimised for manoeuvrability within harbours and those incorporating power for long-distance towing. The former commonly formerly used paddles, but now regularly incorporate specialised power transfer systems (Schneider propellers and Kort nozzles) operating under automatic control. Both types may be fitted with firefighting equipment and/or helicopter platforms
  • Blazer (vaartuig)
    Nederlands vissersvaartuig dat in de tweede helft van de 19e eeuw is ontwikkeld rond het noorden van de Zuiderzee en de Waddeneilanden. Op het einde van de 19e eeuw werden ze ook gebruikt voor de visserij op de Maasvlakte en de Noordzee, op de Zeeuwse stromen en voor de Vlaamse kust. De blazer was een zwaargebouwd kielschip met een plat vlak en hoekige kimmen, een volle, zware romp, waarvan het achterschip gepiekt was. De voorsteven was gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. In het ruim achter de mast was gewoonlijk een bun gebouwd. (aatned.nl)
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
  • Brandaris (vuurtoren)
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend (fotograaf)
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
opdracht
Copyright
BY-SA
Locaties
  • West-Terschelling
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch