Datering
Vervaardiger onbekend

Kleederdracht Oost-Terschelling

Twee dames in klederdracht bij een spinnewiel. Links een waterput met windas binnen een houten hek waaraan twee witte geiten gebonden staan. Op de achtergrond een ijzeren hek rond een kerkhof.

Identificatie
Titel
Kleederdracht Oost-Terschelling
Objectnummer
F016814
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Woonerf
    Erf is de grond die bij een boerderij of woning hoort. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Spinnewiel
    Toestellen om draad of garen te maken van vezels, waarin de draadvorming plaatsvindt met behulp van een wiel dat met de hand of via een voetpedaal wordt aangedreven en dat het garen om één spoel draait. Ze zouden zijn uitgevonden in India en zijn in de Middeleeuwen via het Midden-Oosten in Europa geïntroduceerd, waar ze veel gebruikt werden tot in de 18de eeuw, evenals in Noord-Amerika na de kolonisering. Gebruik ‘spinmachines’ voor de spinmachines met meer dan één spoel die in de 18de eeuw werden ontwikkeld. (AAT-Ned)
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Geit
    Herkauwend dier met holle, naar achter gekromde hoorns en lange haren aan de onderkaak. (AAT)
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend ()
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Terschelling
  • Leiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch