Datering
Maker onbekend

Visserij werkzaamheden op de haven

Aantal mannen bezig met het leeghalen van visnetten (staand want), mogelijk ansjovis plukken. Omstreeks 1926. Daarachter de huizen en de muur van de zeewering. Op de voorgrond een fragment van een Staverse jol en rechts liggen rieten manden op de kade.

Identificatie
Titel
Visserij werkzaamheden op de haven
Objectnummer
F016444
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • prentbriefkaart
    Briefkaarten met een picturale afbeelding aan een kant. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Ansjovis
    Een kleine vissoort uit de familie van haringen. (MARDOC)De ansjovissen (Engraulidae) zijn een familie van straalvinnige vissen uit de orde van haringachtigen (Clupeiformes). (Wikipedia)
  • Visverwerking
    Activiteiten en werkzaamheden en behoeve van het consumptiegereed maken van vis.
  • Visserman
    Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
  • Ansjovisnet (staand)
    staand ansjovisnet
  • Mand
    Bak gemaakt van gevlochten rotan of tenen voorzien van een handvat. (ABR)Tenen mandEen mand is een gevlochten object, ook wel korf genoemd, en soms voorzien van oren of hengsel om ze gemakkelijker te kunnen dragen en dient om iets in te doen. De mand is daarbij van alle kanten behalve de bovenkant afgesloten. Die kan soms gedicht worden met een deksel. Van oudsher zijn wilgentenen, stro, gras, rotan, pitriet en houtspanen populaire materialen om manden van te maken. Tegenwoordig worden ook papier, metaaldraad en kunststoffen gebruikt.
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Medemblik
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden