Datering
Vervaardiger Siebe Jan Bouma

Westfriese stolpboerderij

Voorgevel met tafelmakelaar aan houten topgevel, van Westfriese stolpboerderij aan een dorpsweg met fraaie houten hekken als erfafscheidingen.

Identificatie
Titel
Westfriese stolpboerderij
Objectnummer
F009889
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • negatief
    Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Gevel
    Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
  • Makelaar (geveltopteken)
    Houten versiering in de nok van een boerderij. Komt voor in Noord - Holland en Friesland. In Friesland is de makelaar vaak onderdeel van het uilebord. (Encyclo.nl)
  • Hek
    Hekken zijn de bewegende delen in een omheining of poort en bieden toegang tot een tuin, park, erf, begraafplaats of ander terrein. Het hek bestaat uit een samenstel van spijlen en regels, staven of tralies, is bevestigd aan stijlen en kan afgesloten worden. Een hek kan zijn gemaakt van hout of metaal en biedt doorzicht. De vorm kan variëren van een meer dan manshoog rijk versierd smeedijzeren toegangshek van een buitenplaats tot een eenvoudig laag houten hek. (Haslinghuis)
  • Stolpboerderij
    Stolpen zijn boerderijen die voornamelijk in Noord-Holland boven het IJ voorkomen. Woon- en bedrijfsgedeelte zijn onder één dak gelegen. De tasruimte bevindt zich op de grond in de vierkantsconstructie, waar omheen de overige ruimtes zijn gelegen. De stal heeft de vorm van een grupstal. Doorgaans wordt het woord stolp in Noord-Holland gebruikt en het woord stelp voor een aan de stolp verwant boerderijtype in Friesland. Maar het woord stelp wordt in Noord-Holland ook wel eens gebruikt voor een Noord-Hollandse stolpboerderij. Boerderij-onderzoeker L. Brandts Buys heeft in zijn 'De landelijke bouwkunst in Hollands Noorderkwartier' uit 1974 heel consequent de benaming stelp gebruikt voor de Noord-Hollandse boerderijen.
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
kopie
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Wijdenes

, –